top of page
  • Obrázek autoraVeronika Jonešová

Rentgen a jeho vliv na zdraví

Vždy před vstupním ošetřením a jednou za 2 roky je třeba pacientovi zrentgenovat chrup. Pacienti jsou ale k ozařování rentgenem nedůvěřiví a mají strach z možných negativních důsledků na jejich zdraví.


Je tedy opravdu nutné pacienty rentgenovat?


Ano, bez rentgenového snímku je těžší určit jakoukoliv diagnózu. Z rentgenového snímku vidíme postavení čelistí, chrupu, kostí a můžeme díky němu odhalit případné záněty. Proto u nás děláme, jak klasický OPG snímek na velkém rentgenu, tak intraorální snímek na malém rentgenu, který ukazuje případné kazy, které nejsou viditelné pouhým okem.


Co se ozáření týče, nemusíte se bát, že se při absolvování rentgenu vystavujete nějakému zvýšenému riziku. Mnoho lidí neví, že například při letu z Prahy na Seychely jste také vystaveni radioaktivnímu záření. U tohoto 14 hodinového letu je to stejná dávka jako u velkého rentgenu – 30 µSv. U intraorálního snímku, kde jste ozářeni 10 µSv, je to pak jako let z Prahy do Egypta.


Radioaktivnímu záření jsme ale vystaveni i v běžném každodenním životě, aniž bychom tomu přidávali nějakou váhu. Za rok ho pohltíme průměrně 2400 µSv, tedy 80x více, a to na celé tělo, než při jednom orentgenování chrupu.


Rentgenové paprsky jsou u nás nastaveny vždy tak, aby směřovaly jen na Váš chrup a v co nejefektivnější a nejmenší intenzitě.


Strach z ozáření radioaktivitou u rentgenu je tedy opravdu jen společenská neznalost, proto jsme rádi, že jste dočetli až sem a tohoto strachu se nadobro zbavili.


Zkoumání rentgenového snímku


1 267 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page