Veronika Jonešová

27. bře 20191 min

Proč si nechat vyvrtat kaz, i když mě nebolí?

V první řadě je důležité vědět, co vůbec zubní kaz je?

Zubní kaz je infekční onemocnění, které stejně jako každou jinou infekci způsobují bakterie. A je jedním z nejčastějších důvodů bolesti zubů.

Zub napadený kazem v pokročilém stádiu začne dřív nebo později bolet a sám od sebe se nevyléčí. Příčin zubního kazu je více. Většinou je to způsobeno špatnou ústní hygienou spolu s nevhodným stravováním.

Navíc, když zuby nebolí, neznamená to, že nejsou zubním kazem postižené! Bolest se dostavuje až v pokročilém stádiu kazu, kdy se infekce přiblíží zubní dřeni a začíná dráždit přítomný zubní nerv.

Menší kazy většinou nebolí, i když jich máte plnou pusu. Není nijak výjimečné, že u nových pacientů zjistíme díky moderním diagnostickým metodám velké množství kazů. Nezanedbávejte proto preventivní prohlídky. Navíc my jsme rádi, když se na nás 2x do roka přijdete usmát. :)
 

Citlivost zubu na změny teploty, jídla a pití, případně na kyselé nemusí být příznakem počínajícího kazu, jak si většina lidí myslí. Tyto potíže často mohou upozorňovat na odhalené a citlivé krčky nebo netěsnící výplně.

A tak Vám dáme jednu dobrou radu na závěr: Nikdy nečekejte na dobu, kdy provoz u nás v zubní ordinaci končí, na páteční odpoledne nebo víkend! Intenzivní bolesti nepřicházejí z čista jasna. Obvykle se objevují v mírnější podobě již dříve a v té době je vhodné vzniklou situaci řešit, nečekat že bolest sama přejde. Většinou se totiž naopak zhorší a to v době, kdy je první pomoc již hůře dostupná (v noci, o víkendech apod.).

22070
17